Megjelent a végleges kiírás, kiderültek a részletek és a pontos számok a mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó pályázatból.

A jelenlegi állapotok ismeretében mindenkinek alaposan át kell gondolnia, hogy szeretne-e pályázni a támogatásra vagy sem. Ha a kézben van a támogatói okirat, még az sem jelenti azt, hogy valaki NYERT! Ha nem eléggé körültekintően választja meg a beszerzésre kerülő gépeket és eszközöket, akkor a fenntartási időszak végére akár veszíthet is.

Azt biztosra vehetjük, hogy a támogatott beszerzésre alkalmas gépek árát a lehetőség felfelé nyomja, a használt gépek ára pedig az eddiginél is alacsonyabbra fog beállni. A nyertes pályázatok alapján beszerzésre került gépeket legalább öt éven keresztül üzemeltetnie kell a támogatói okirat kedvezményezettjének.

A pályázat komplex, tehát nem csak a gépet kell beszerezni, hanem mellé jó néhány kötelező elem megvalósítását is vállalni kell. Ezek között érdekes lehet a precíziós talajmintavétel, amely nemcsak több mintát jelent adott területre vonatkoztatva, hanem részletesebb vizsgálatot is. Ezzel a költségek jelentősen megugranak. A vizsgálati eredményeket nem elegendő eldugni a fiók aljára, és sóhajtani egy nagyot, hogy „ez is megvan”, hanem tanácsadót kell fogadni, aki némi készpénz ellenében elemzi az adatokat, aztán mond valami okosat. Feltehetőleg ez a tanácsadó majd elkészíti a menedzsment zónákat is a talajminta eredményének, és a szintén kötelezően beszerzésre kerülő, műholdas és földközeli távérzékelési adatoknak megfelelően. Ha a pályázó jól választott tanácsadót akkor ugyanettől a szolgáltatótól megkapja a differenciált kijuttatási térképeket, amelynek alapján a tápanyag utánpótlás és a vetés végrehajtható.

A növényállományban elhelyezett meteorológiai és egyéb érzékelők használatát szintén előírásként tartalmazza a felhívás. Ezeket telepíteni kell, vagy mások által telepített eszközök használatát kell kifizetni, tehát az öt éves intervallumban jelentős költséget fog eredményezni a nyertes pályázónak.

Az egyik legnagyobb tanácsadással is foglalkozó szervezet, (lehet, hogy a pályázat tartalmi elemeinek ismeretében) idén tavasszal, a tanácsadói díjakat a tavalyihoz képest, máris a duplájára emelte.

Ami még szintén fontos: Ha nyertél, elfelejtheted a „kockás füzetet”. Meg kell vásárolnod, vagy bérelned kell valamilyen mezőgazdasági döntéstámogató szoftvert, és a hozzá tartozó tanácsadót, legalább öt éven keresztül a beruházás megvalósítását követően. A fent leírt szolgáltatásokra a projekt összes elszámolható költségének a 7%-át kell fordítani.

Természetesen a fent leírt követelmények alapján felállított rendszert, öt éven keresztül, saját forrásból kell finanszíroznia a támogatott gazdálkodónak.

Akkor nézzük a gépet!

A traktorvásárlásra fordítható támogatási összeg maximuma 40 millió Forint. Ez az összeg két darab jól felszerelt traktor esetén meg sem közelíti a vételár 50 %-át. Ha tovább gondolod a beruházást, rá kell jönnöd, hogy egy-egy ilyen gép fenntartása sem olcsó mulatság. Erről bővebben olvashatsz aMennyibe kerül összességében egy traktor? című cikkemben. A gép fenntartása pedig nem esik a támogatás hatálya alá, még akkor sem, ha az új korszerű gépnek a szervizanyag szükséglete majdnem duplája mint egy régebbi kivitelé. Természetesen a sok elektronikus kütyü miatt előbb utóbb megnő a meghibásodások esélye, valószínűsége. Erről is írtam már egy cikkemben, amit ide kattintva olvashatsz.

Ha pályázol, és nyersz, ezeket a felmerülő költségeket fel kell vállalnod. Vagyis: megveszed a drága gépet, ami ráadásul bonyolult is, a javítása speciális ismereteket és információt igényel. A karbantartási anyagok, a szűrők, olajok másfélszer annyiba kerülnek mint az előző kiadáshoz.

A precíziós gazdálkodáshoz kapcsolódó rendszerek beállítása sem egyszerű azoknak, akik először találják szembe magukat a monitorral. Néha még kommunikációs hibák is előfordulnak az ISOBUS hálózaton, amivel még az erre specializált szerelők sem tudnak mit kezdeni. Ha elromlik, hívhatod a márkaszervíz szerelőjét!

Azt javaslom, gondold át részletesen, hogy Te akkor leszel nyertes, ha „nyersz”, vagy akkor, ha elengeded ezt a támogatást?

A hatékony üzemeltetésről és a precíziós gazdálkodás alapjairól olvashatsz bővebben az “Elásott Pénz” című könyvemben!

Okos döntést, átgondolt pályázatot kívánok!

Fecsó Gábor